Panzanella is een voorgerecht uit de Italiaanse keuken van oud brood, doordrenkt met gesneden tomaat, gekruid met basilicum en vinaigrette. Het stamt uit de armeluiskeuken en was bedoeld om goedkoop restjes op te maken, vergelijk de Nederlandse broodpap. Panzanella komt oorspronkelijk uit de regio’s Toscane en Umbrië.
2 personen fase 1
- 2 zakjes PS. food & lifestyle witbrood (4 sneden)
- 100 g verse geitenkaas
- 100 g courgette
- 3 el olijfolie
- 100 g cherrytomaatjes
- 1 klein bolletje knoflook
- 1/2 ui
- 2 tl citroensap
- 2 el balsamicoazijn
- basilicumblaadjes naar smaak
- Zout en peper
Snijdt de courgette in kleine stukjes en de cherrytomaatjes in kwarten, pers de knoflook uit en snipper de halve ui. Smeer het brood in met de knoflook en snij het in stukjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Meng de stukjes brood in een kommetje met 2 el olijfolie, het citroensap en zout en peper.
Bak in de pan voor ongeveer 5 tot 10 minuten. Voeg de laatste 5 minuten nog 1 el olijfolie, courgette en de ui toe en breng op smaak met zout en peper.
Voeg de laatste 2 minuten de tomaten toe. Doe alles in een diep bord en verdeel de geitenkaas en basilicum eroverheen.
Besprenkel met balsamicoazijn.
Meer weten over afvallen met het PS. food & lifestyle programma? Kijk hier!