Ei hoort thuis in een gezond en gevarieerd voedingspatroon zeker op wereld ei-dag wat op de 2e vrijdag in oktober valt. Eet jij graag een omelet, spiegelei, gekookt, gebakken of een roerei? Zeker voor de vegetariërs en flexitariërs onder ons is dit een prima vervanging voor vlees.
Maar er gaan nogal wat fabels rond eieren.
Gevulde eieren met paprika poeder
De wetenschap over eieren
Door de resultaten van verschillende onderzoeken is er nogal wat discussie ontstaan aangezien deze niet bepaald op één lijn liggen. De onderzoeken richten zich vooral op de frequentie van ei-consumptie waaruit blijkt dat in de praktijk het eten van eieren niet meteen geassocieerd wordt met hart- en vaatziekten.
Wraps van ei, gevuld met komkommer / avocado en roomkaas / spinazie en zalm
Daarnaast heeft het ook beperkt invloed op het serum cholesterol. De resultaten van wetenschappelijke onderzoeken die momenteel beschikbaar zijn tonen aan dat de negatieve effecten van eieren op de gezondheid wel mee vallen en dat het toch allemaal een stuk ingewikkelder ligt. Er is onvoldoende bewijs om te concluderen dat elke dag ei eten slecht voor je is. Geniet er dus maar mooi van op wereld ei-dag.
Toast ham-kaas met gebakken ei
Voedingswaarde eieren
Eieren zijn eiwitrijk en leveren ook nog eens 34% van onze behoefte aan essentiële aminozuren. Essentieel wil zeggen dat het lichaam niet in staat is om deze zelf aan te maken. Dit betekent dat er in het voedingspatroon voldoende essentiële aminozuren aanwezig moeten zijn. Daarnaast verzadigen eieren ook behoorlijk waardoor ze kunnen bijdragen aan gewichtsbeheersing. Doordat eieren kwalitatief hoogwaardige eiwitten bevatten, wordt de spiermassa optimaal behouden.
Avocado met ei uit de oven
Eieren bevatten naast eiwitten nog veel andere stoffen, namelijk: enkelvoudig verzadigde vetzuren, vitamine B12, selenium, vitamine A, vitamine B2, foliumzuur, vitamine D, vitamine E, fosfor, ijzer, zink, jodium, biotine en choline.
Toast met eiersalade
Al met al kunnen we stellen dat de gezondheidseffecten van eieren, zoals de vele vitamines en andere voedingsstoffen dusdanig opwegen tegen de omstreden nadelige effecten, zoals een verhoogd cholesterol en een groter risico op hart- en vaatziekten.
Wrap met gerookte zalm en ei
Er is onvoldoende bewijs om te kunnen zeggen dat eieren schadelijk zijn voor onze gezondheid, terwijl er juist veel gunstige effecten aan dit veelzijdige voedingsmiddel toe te dichten zijn. Je hoeft dus niet meer te twijfelen of elke dag een ei je gezondheid kan schaden, want het antwoord is nee! Goed om te weten wereld ei-dag is elk jaar op de 2e vrijdag in oktober.
Wil je meer informatie en woon je in Laren, Blaricum, Eemnes, Huizen, Bussum
of Hilversum? Maak een afspraak en zet je eerste stap om je overtollige kilo’s kwijt te raken!
Elke van den Broek, jouw afslankcoach in ’t Gooi.