Is de Glycemische Index het geheim voor een blijvend slank lichaam?

In 2005 startte het grootste onderzoek dat ooit naar overgewicht en obesitas gedaan is in Europa. Het 5 jaar durende onderzoek werd gehouden in 8 Europese landen, in totaal namen 772 gezinnen deel. Deze studie heeft de naam DIOgenes, dit staat voor Diet, Obesity en Genes.

Voeding met een lage Glycemische Index is het geheim bij het behalen en behouden van een gezond gewicht!

Vanaf 2010 werden de resultaten gepubliceerd die zorgen voor belangrijke ontwikkelingen rond onze kennis over voeding en overgewicht. Hieruit blijkt dat niet alleen een eiwitrijke en koolhydraatarme voeding belangrijk is, maar dat ook de Glycemische Index een enorm belangrijke rol speelt bij het behalen en behouden van een gezond gewicht. Zes verschillende groepen werden met elkaar vergeleken en alleen de groep met een eiwitrijk dieet mét een lage Glycemische Index wist na een periode van gewichtsverlies dit ook op langere termijn vast te houden.

In de grafiek zie je dit bij de rode stippellijn. HP-LGI staat voor High Protein – Low Glycemic Index, ofwel eiwitrijk met een lage Glycemische Index.

Wat is de Glycemische Index precies?

De Glycemische Index (GI) is een maat die aangeeft hoe snel de koolhydraten uit een bepaald voedingsmiddel aan het bloed worden afgegeven en zo de bloedsuikerspiegel laten stijgen. Koolhydraat bevattende voedingsmiddelen die relatief snel worden afgebroken tijdens de vertering en daardoor snel worden afgegeven aan het bloed hebben een hoge GI. Koolhydraat bevattende voedingsmiddelen die langzaam afgebroken worden en daardoor gelijkmatiger worden afgegeven aan het bloed hebben een lage GI. Voedingsmiddelen worden vergeleken met de GI waarde van pure suiker, deze is vastgesteld op 100.

Snelle koolhydraten maken je dik, langzame koolhydraten helpen je slank te worden

Suikers en zetmeel zijn allebei koolhydraten.

Suikers in levensmiddelen zoals fruit, snoep en frisdrank, zijn klaar om direct via het bloed aan de cellen te worden aangeboden als energieleverancier. Suiker zorgt daarom al snel voor een piek in je bloedsuikerspiegel. Snelle stijging van de bloedsuikerspiegel  maakt je dik. Het lichaam maakt als reactie van de snelle stijging een grote hoeveelheid insuline aan en dit bevordert de opslag van vet. Daarbij volgt na een sterke piek van de bloedsuikerspiegel ook een sterke daling, waardoor je opnieuw honger krijgt.

Zetmeel moet in het lichaam eerst afgebroken worden tot suiker en wordt daarom langzamer afgegeven aan het bloed. Zetmeel, zoals je dat bijvoorbeeld in graanproducten als brood en pasta vindt, is eigenlijk niets anders dan een lange keten van suikers die door het verteringsproces in je maag nog ‘in stukjes geknipt’ moet worden. Volkoren granen hebben hun vezelrijke vliesje nog, waardoor de vertering ervan het lichaam meer moeite kost. We noemen dit daarom langzame koolhydraten. De bloedsuikerspiegel stijgt hierdoor op een meer geleidelijke manier. De vetopslag wordt niet bevorderd en je bent veel langer verzadigd.

Bronnen:

Door de site te blijven gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten